Friday, October 5, 2012

Lasagna

Ni pun pestaim aku bikin...lasagna :)memang mabeles resepi ni...aku ambik resepi kat blog kak ana jugak:) mekaseh kak ana:).

Lasagna ni ade 2 sos...sos merah n sos putih...
Antara bahan2 nak bikin sos merah ialah

Bawang besar holand sebiji besar(Chop)

5biji bawang putih(Chop)

Sos spageti(aku beli yg cap kimball...prego pom boleh...

400g Daging kisar(aku beli cap ramlee)

Cendawan butang dalam tin(Chop)

Garam n gula

1sd besar sos cili

Serbuk lada hitam

Oregano

Mula2 tumis bwg merah n bwg putih...dah layu ckit buh daging....hancur2kan daging guna sudip...dah kering ckit air daging yg kluar tu baru buh sos kimball...(aku tuang semua sebotol kecik tu)...letak cendawan ...buh sos cili,serbuk lada hitam,oregano,garam n gula...tunggu sampai kering ckit...dah masak tutup api...

Sos putih plak...

Bahan2nye...

Butter 2sd besar

Tepung gandum 2sudu besar

500ml susu segar(aku guna low fat fresh milk)...

4keping cheesedale(keju keping2 tu)

Garam

Cara2 nak buat senang bangat...:)

Mula panas periuk buh butter ...dah cair buh tepung...kacau cepat2,api bukan slow je tau...pastu masukkan susu...letak cheesedale...kacau2 sampai didih ckit n last buh garam...siappp:)

Cara nak wat lasagna:)

Ambik kepingan lasagna(aku beli kat giant,mcm2 cap ade,pilih je ikut hati)

Aku rendam kejap dalam air...pastu susun dalam bekas yg boleh di bakar dalam oven...aku guna loyang je yg bentuk 4segi sama...susun kepingan lasagna dulu ...pastu letak sos merah sampai x nampak dah kepingan tadi...pastu buh sos putih smpai tutup sos merah tadi...errrrrrggg korang paham x nihh??buat2 paham la yer..ekekekek...pasti tabur keju parmeson n keju mozarela...n ulang cara tadi smpai habis sos...layer yg terakhir hendaklah sos putih n cheese...dah siap layer,bakar 40minit suhu 150drjh celcius (ikut jenis oven jugak ye lame mn nak bakor)....

Tadaaaaa dah siap....:)

7 comments:

Norzie hany said...

Salam kenal.
1st singgah sini,akak follow ye.

Kak Nik Ja said...

salam zawani..akak suka lasagna..any kaler dgn xtra cheeese...hihi..camno nak kurus ekk!

zawani yusoff said...

Norzie hany...salam knl jgk:)tq sudi dtg blog sy:)

zawani yusoff said...

Kak nik ja...hihihi sy pom sk sgt ngan lasagna....xleh mkn selalu..nnti bambam...kikikik

zailamohamad said...

salam singgah..saya pon suka lasagna tapi malas nak membuatnya..hehehe

zawani yusoff said...

Salam kak zailamohamad...
Tq sudi dtg blog su:) malas nak buat,beli je la kak..heheeh

nur said...

yum yum..dah lama teringin nak wat nih..heee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

Post a Comment